28 November 2010

CONTACT LENS oh CONTACT LENS

Sesapa yang rabun (tak kira la jauh ka dekat) kat dunia ni mesti kenal contact lens atau dalam bahasa ibundanya kanta lekap.

Kanta lekap (Bahasa inggeris: contact) merupakan alat pembetulan, kosmetik, atau kanta terapeutik biasanya diletakkan pada kornea mata. Kanta lekap lembut moden telah direka oleh seorang ahli kimia dari Republik Czech Otto Wichterle dan pembantunya Drahoslav Lím, yang juga pencipta gel pertama digunakan untuk pengeluaran mereka.
Kanta lekap biasanya digunakan untuk tujuan pembetulan sebagai sama seperti cermin mata, tetapi ia lebih ringan dan ia tidak mudah kelihatan—ada kanta diwarnai dengan warna biru muda. Sesetengah kanta kosmetik pula sememangnya diwarnai untuk tujuan mengubah rupa bentuk mata.
Telah dianggarkan 125 juta orang menggunakan kanta lekap di seluruh dunia (2%), termasuk 28 hingga 38 juta di Amerika Syarikat dan 13 juta di Jepun. Jenis kanta yang digunakan dan ditetapkan mengubah dengan jelas antara negara, dengan kanta 20% tegar kini digunakan di Jepun, Belanda dan Jerman tetapi kurang daripada 5% di Scandinavia.

Banyak sebab kenapa ramai memilih untuk menggunakan kanta lekap, sering kerana rupa mereka dan amalan. Apabila dibandingkan dengan cermin mata, kanta lekap kurang terjejas oleh cuaca lembap, tidak mengelembung naik, dan menyediakan satu medan penglihatan lebih luas. Ia sebih sesuai digunakan untuk aktiviti seperti bermain.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kanta_lekap

OK ni sapa tak faham lagi tak tahu la nak cakap apa.

Entri kali ni bukan nak berbeber-bebel ala Justin Bieber pasai kanta lekap ni,tapi pasal kegilaan aku terhadap benda alah ni je. (bleh ckp kegilaan ke?macam over ja..huhu)

Aku ada  beli secara online GEO CONTACT LENS berwarna brown no kod FC 724. Kalo korang bermnat nak beli, buka facebook n taip je GEO CONTACT LENS.

So kat bawah ni aku uploadkan gambar2 GEO contact lens ni,so fr aku tanya kawan2 takde lg yang ada problem bila pakai si geo ni,my kazen pakai time raya aji ari tu nampak cun ja mata dia.haha,so aku pon try la satu... Tapi nak diingatkan sapa2 yang pakai lens please make sure ur finger is clean and  always wash your hand before u nak pakai lens tu ok?

SELAMAT BERGAYA2 dengan lens baru :)


PARCEL yang kontroversi..apapun,TQ posmen taman suria (en.amirul) :)

the lens bottle (made in korea)

ini tahap kerabunan aku

hasilnya...memuaskan. suke! suke!

nasib baik takde t-mata haha

qeat dee

Tiada ulasan: