08 Februari 2011

cara letak churpchurp dekat sidebar

Take the Wellness Profiler to find out if you’re an Advocate, Investor, Manager or Hopeful and gain valuable insight on nutrition and health. #NestleProfiler


nampak tak saya punya iklan churpchurp jalan-jalan rotate kat tepi tu...tengok la tengok la...hehe
hari tu memang tak reti gila macam mana nak letak iklan churpchurp dalam blog,nak bertanya malu,lepas tu sesat la aku sensorang...haha. Tu la malu bertanya,pasti sesat jalan *_*

sebabnya mie bertanya macam mana mau buat itu iklan kasi jalan-jalan pusing-pusing dekat tepi itu,saya pun mau berkongsi ilmu dengan semua orang...



Let's start the class!

mula-mula klik dulu [ HTML BASIX ] ni, nanti korang akan nampak macam kat bawah ni...


okey sekarang ikut arahan macam dalam gambar kat atas, nak isikan link url tu boleh buka akaun churpchurp korang la,pastu copy paste jela kat c2..tgk contoh kat bawah k

yang link 2 dan seterusnya korang isi untuk iklan churpchurp yang lain pula okey... Bila dah habis isi, boleh clik GENERATE kat bawah sekali..



lepas klik GENERATE tu,nanti akan keluar satu page yang ada dia punya html code,tapi before korang copy html code tu,tengok dia punya preview dulu kat bawah page tu,kalau ter'gemok' ka,ter'kurus' ka, boleh adjust balik la,adjust dekat bahagian "image width and image height" tau, pastu tekan generate lagi sampai la korang dapat yang ngam-ngam comei untuk sidebar korang tu...hehe

Pastu apa lagi,pergi dashboard-->design-->page element--> add gadget--> paste la kod html yang korang copy tadi...



Dah siap dah... *_*

{ sorry ye kalau gambar tak memuaskan,tak reti sangat nak print screen and edit }





credit to iniialahaku
 

2 ulasan:

Blogger Girl berkata...

terima kasih ye... jadilah ni print screen..

nur ikhyar dee berkata...

@Blogger Girl

sama-sama..
^_^