01 Mac 2011

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??




tengok tengok baru ja nak scroll blog yang update entri,nampak segmen abang ben ni,terus join tanpa sempat berkata apa-apa. HEBAT! 

Kematian itu melibatkan semua,tiada yang terkecuali. Setiap yang bernafas atau lebih mudah dikatakan hidup di dunia,pasti akan mati.Itu sudah ditetapkan. LARILAH sejauh manapun kita tetap akan pergi,cuma masanya sahaja yang belum pasti.

Kalau membincangkan topik kematian,pilihan utama pastinya yang bergelar manusia,tetapi tidak bermakna kematian makhluk lain pun tidak diambil kisah.

dulu pernah dengar dalam radio HOTfm pasal seorang isteri yang bercerita mengenai suaminya. Suaminya seorang perokok. Memang dah lama merokok since dari sekolah lagi. Korang byangkan la kalau umor-umor dah kawin dan start merokok since sekolah,dah berapa dozen dh rokok yang disedutnya...dah berapa kilo nikotin dalam tubuhnya...

Isterinya baru kehilangan suami yang tercinta akibat barah paru-paru. Semuanya sebab rokok. Si isteri dah sedaya upaya nasihatkan suami supaya berhenti,tambah-tambah isteri tu dok mengandung,berapa bulan tak hengat dah. Dia takut apa-apa jadi pada husband tu,sebabnya dia kata lately nampak husbandnya tak sihat. Orang lelaki ni bila kita cakap macam tu,mula la dia kata kita nak dia mati dulu la apa la...

Si husband ni cakap jangan risau sebab dia tiap-tiap hari senaman even dia merokok,kiranya nak kata balance la kan,rokok pastu senaman..hrmm...

Satu hari tu,husband dia jatuh kat rumah,and isteri cepat-cepat bawa ke hospital. Bila doktor check,tengok dia punya paru-paru dah hitam sangat.. Takde lain doktor cakap,please quit smoking. Then barulah suaminya menyesal...tapi benda tu dah terlambat,sebab esok tu suami dia dah meninggal dunia...

Masa aku dengar cerita pemanggil ni kat radio,aku memang rasa sangat,sebabnya mencik pun merokok juga. Then aku pun pernah 2 - 3 kali ingatkan dia cerita ni,pastu dia cakap apa 'alah takdak apa la'. Nak tunggu ada apa-apa baru nak berentikah??? Arwah tok aku baru meninggal tahun lepas,pun disebabkan oleh asap rokok arwah tokwan aku...Jadikan pengajaran...

to all smokers out there...please say TAK NAK to ciggarette!


p/s : kalau ada sesiapa yang dengar juga pasal ni,and ada part-part yang aku salah,boleh tegur ye... i pun ingat-ingat lupa dah...


12 ulasan:

gigiAriEma berkata...

huhu..jenis perokok tegar nih payah kan ikhyar..
cana lar nak bagi nasihat yang lut sikit ni kat gigi susu..uhukhukh

Ila berkata...

tak pernah dengar lagi plak citer ni..apaa2 pun say no to rokok

bsyairi berkata...

dulu penah skali mrokok sbb pengaruh rakan tp da lame brenti jaohkan diri dari mereka tu.. :)

apisv2 berkata...

slm kunjungan...
saje dtg dgr2 cerita sedih korg..
huhu
blog apisv2

:: Bila N'Lela Tasuki menjadi Miss Cornfius........... berkata...

katakan TAK pada rokok..!!

http://norleladasuki.blogspot.com/

mas.saari berkata...

singgah utk baca cerita..

hurmm...mmg susah kalau dah perokok tegar ni!

jom follow2 gak ye..

nur ikhyar dee berkata...

@gigiAriEma

tahu takpa..
kalau dia sakit,arg cakap sebab rokok,dia cakap taklah,sebab lain.
tensen je

nur ikhyar dee berkata...

@Ila

cite ni dah lama,masa saya baru grad rasanya,tahun 2008
tapi tetap ingat sampai bila-bila...

nur ikhyar dee berkata...

@bsyairi

tu la,just kena kuatkan semangat ja jangan terjebak,kawan takpa...

thanks dtg blog ye :)

nur ikhyar dee berkata...

@apisv2

thanks dtg..
jadikan teladan..

nur ikhyar dee berkata...

@:: Bila N'Lela Tasuki menjadi Miss Cornfius...........

sokong! sokong!

nur ikhyar dee berkata...

@mas.saari

susah kan?
cakap sampai mulut kembang pun takdenye nak dengar
huhu..

thanks dtg blog *_*